Toerisme in Suriname omvat bezoeken uit binnen- en buitenland en bestaat vooral uit vrijetijdsbesteding en zakendoen. Toerisme heeft een stabiliserende invloed op de Surinaamse economie. Het zorgt voor buitenlandse valuta en versterkt de werkgelegenheid.

Het hoogseizoen…. verloopt van medio augustus tot begin oktober, en daarna nog eens rond kerst en de jaarwisseling. Reizigers uit verre landen vliegen op luchthaven Zanderij. Er is een beperkt wegennet van wisselende kwaliteit en er wordt links gereden. Omwille van de veiligheid wordt afgeraden om alleen, in sloppenwijken en afgelegen gebieden te reizen. Reizigers uit Europa moeten een toeristenkaart aanvragen; voor Antillianen geldt deze plicht niet.

De taal… Suriname is een Caribisch land in Zuid-Amerika, maar door de interessante geschiedenis van het land spreekt vrijwel iedereen Nederlands. Zeker in de steden kent iedereen deze taal, maar ook in het binnenland heb je een goede kans om Nederlandssprekende mensen tegen te komen. Overigens is Nederlands maar een van de vele talen, dus wees niet bang dat je het gevoel zal hebben dat je niet in het buitenland bent.

Zon en warmte… Suriname heeft een tropisch klimaat met een gemiddelde dagtemperatuur van 27° Celsius. Door het altijd koele briesje is het goed uit te houden. Laat je niet afschrikken door de “grote regentijd” van april tot augustus: zelfs als de regentijd is, zul je volop zonneschijn aantreffen. Een Suriname vakantie is altijd zonnig!

De natuur… Meer dan 80% van Suriname is bedekt met tropisch regenwoud, waarvan het grootste gedeelte nog onaangetast is. Dit Amazonewoud, vol brulapen en oeroude bomen, is een overweldigende ervaring voor al je zintuigen. Het tropisch regenwoud moet je minstens een keer in je leven hebben gezien! Daarnaast vind je in Suriname tropische mangrovebossen, gigantische zeeschildpadden en nog veel meer unieke natuurfenomenen.

Sfeer in Paramaribo… In Paramaribo kun je heerlijk shoppen in het centrum, bijvoorbeeld in de Maagdenstraat, Heerenstraat en vooral in de Domineestraat. Je vindt er allerlei bazaars, juweliers, kledingzaken en warenhuizen.     ‘s Avonds kun je je storten in het bruisende uitgaansleven van de stad. In Suriname heerst een cultuur van “no span” (maak je niet druk). Voor gestreste Nederlanders van wie het hoofd soms overloopt is dat een ware verademing. Het is even aanpassen, maar de relaxte manier van leven in Suriname zal je absoluut bevallen.

Avontuur… Ondanks de stressvrije atmosfeer kun je vele avonturen beleven in Suriname. Een paar voorbeelden: Een jeep huren en langs de kuststrook toeren, samen met de locals in een busje van het busbedrijf zover mogelijk de jungle intrekken of met een vliegtuigje diep het binnenland ingaan. Vervelen hoef je je nooit tijdens een Suriname vakantie!

Bijzondere cultuur… Door de bijzondere geschiedenis van Suriname is het land een smeltkroes van culturen geworden. In tegenstelling tot in Nederland gaat dit niet gepaard met raciale spanningen. Het onderscheid tussen allochtoon en autochtoon bestaat niet in Suriname. De culturele verscheidenheid is wel doorgedrongen tot de Surinaamse keuken (mjam!). Paramaribo is eigenlijk een groot openluchtmuseum, waar je allerlei fascinerende sporen van de geschiedenis en de Nederlandse invloeden terug kunt vinden

Massatoerisme… Hoewel het toerisme in Suriname groeit, zul je er geen eindeloze rijen met hotels en appartementen vinden. Suriname is nog relatief ongerept en vrij van massatoerisme.

Een reis naar Suriname betekent een ontmoeting met een multi-etnische samenleving.